Az eddigi legjobb évét zárta le az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft. – már ami az országos csapatranglistát illeti, hiszen az a százhalombattai rövidpályás országos bajnokság után zárult le. Ugyan az érdi úszóknak a naptári évből még hátra van néhány versenyük, de a csapatranglistán az ötödik helyen végeztek, ez pedig azt jelenti, hogy az érdi műhely pillanatnyilag az ország ötödik legjobb úszóegylete.

0729_uszas_Milak_2-830x549Mint beszámoltunk róla, a százhalombattai rövidpályás ob-n az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft. három ezüsttel, négy bronzzal, egy negyedik, három ötödik, egy hetedik és egy nyolcadik hellyel zárt. Legutóbb pedig a BVSC-Kupáról 43 éremmel tértek haza.

Az érdi úszók drasztikus fejlődését mi sem mutatja jobban, mint hogy két évvel ezelőtt még a huszadik helyen álltak a ranglistán, míg tavaly a kilencedik helyre jöttek fel. A huszadik hely nagyjából a középmezőnybe sorolható, de nem egyszerű meghatározni az erőviszonyokat, hiszen az élbolyba tartozó csapatoknál vannak a klasszis versenyzők, s a hátrányt roppant nehéz behozni, mivel minél idősebbek a sportolók, annál több pontot kap utánuk a klubjuk (az eredményeivel arányosan).

Mint ismert, az érdieknél az elmúlt időszakban nem volt felnőttkorú versenyző, illetve az első felnőtt úszó a szeptemberben érkező Joó Sára lett, aki az ob-n is kiválóan szerepelt, pedig nem volt egyszerű dolga, hiszen többször is az extraklasszis Hosszú Katinkával kellett felvennie a versenyt.

„Ötödikek lettünk, ami azt jelenti, hogy óriásit sikerült előrelépni a csapatnak és reméljük, hogy ez majd a támogatásban is éreztetni fogja hatását. Ha a rövidpályás ob-n Milák Kristóf úszhatott volna (betegséggel küzd, pihentetnie kell magát, az orvosok kérésére idén, az őszi ciklusban nem versenyez – a szerk.), akkor a negyedik helyet is megcsíphettük volna. Ez a klubunk legeredményesebb éve volt” – mondta Selmeci Attila, az érdi úszók mesteredzője, hozzátéve, hogy a cikluszáró győri versenyen elért eredmények már nem számítanak bele a pontversenybe.

„Minden várakozást felülmúló sikerévet zárt szakosztályunk” – jegyezte meg a mesteredző.

Selmeci Attila elmondta továbbá, hogy, ha előre elmondják neki az eredményeiket, már a felével is kiegyezett volna, hiszen például Milák Kristóf aranyérmes, Barócsai Petra ezüstérmes lett a hódmezővásárhelyi ifjúsági Európa-bajnokságon, de utóbbi a váltóval is szerzett egy aranyérmet, továbbá mind a kontinensviadalon, mind egyéb nagy versenyeken rendre remekeltek az úszók, értékes helyezéseket szereztek.

„Az áldozatos és kemény munka meghozta gyümölcsét. Ez a gyerekek sikere. Bízom benne, hogy ez a lendület megmarad és jövőre is fogjuk hozni a sikereket.” – tette hozzá.

A csapat nagy része korosztályon alul versenyez, azaz Sós Dániel és Kovács Benedek is még ifjúsági versenyzőként úsztak felnőtt versenyzőkkel szemben, Milák Kristóf el sem indulhatott volna az ifi-Eb-n, ha a vizes sportokat tömörítő szervezet, a FINA nem bővíti négy évre a korosztályt, de elsőéves versenyzőként rögtön aranyérem került a nyakába. Méghozzá olyan eredménnyel, amellyel a tizenhat éves úszó a riói olimpián döntőzött volna 200 méter pillangón!

Arra a felvetésünkre, hogy akkor mégis minek köszönhető ez az óriási fejlődés, Selmeci Attila kifejtette, hogy az érdi klub egy mini csapat, de akik itt versenyeznek, azok minőségi sportolók. „Olyan versenyzők vannak nálunk, akik korosztályuk legjobbai és egy-egy ilyen versenyző annyi pontot tud szerezni, amennyivel meghatározza a csapat jövőjét. Erre kell figyelnünk, hogy ezt a magas nívót megtartsuk. Ne egy középszerű, de nagy létszámú csapat legyünk, hanem maradjunk meg egy szűkebb, de minőségibb társaság.” – magyarázta Selmeci Attila, kiegészítve azzal, hogy ehhez a tehetséges úszókat kell megtalálniuk, vagy olyanokat fogadni, akik szívesen úsznak ebben a szakosztályban.

A ranglistán kimagasló eredményhez azonban elengedhetetlen, hogy ne csak az idősebbek remekeljenek, hiszen a serdülő és gyermekkorú úszók is rendre halmozták az érmeket, így az sem véletlen, hogy többen is aktívan ott vannak a régiós Jövő Bajnokai programban.

A kisebbek eredményeit jól jelzi, hogy a legutóbbi, BVSC-Kupán nyolc arany-, hét ezüst- és tizenhét bronzérmet szereztek. De nem is ez a legfontosabb, hiszen ebben a sportágban nem az őszi ciklus a hangsúlyos, sokkal inkább egyéni rekordok. Ezzel kapcsolatban Magó Gábor, a serdülő és gyermek csapat edzője elmondta: „A gyerekeknek ilyenkor sokkal hosszabb idő kellene, hogy visszanyerjék formájukat. De ez úgy tűnik, jól sikerült és olyan állapotban vannak, hogy bizakodva várhatjuk a decemberi cikluszáró versenyünket.” – fogalmazott, megemlítve, hogy szinte minden versenyzőjük egyéni csúcsot úszott a zuglói viadalon. De természetesen kiegészítette azzal, hogy az úszóknak fontos, hogy érmet szerezzenek, hiszen jót tesz az önbizalmuknak. „Az a későbbi edzésmunkában meglátszik, mert motiváltabbá válik a versenyző.” – tette hozzá Magó Gábor.

Az új év az úszás sportágában viszont mindig nehéz időket szül, hiszen itt a korosztályok a születési év szerint vannak meghatározva, azaz például egy 2000. január elsején született versenyző „egyidős” egy 2000. december 31-én születettel. Mégis, a 2017-es esztendő különösen fontos lesz, mivel többen kiöregednek az ifiből és elsőéves felnőtt versenyzővé válnak, míg többen most lesznek ifi-, serdülő-, vagy gyermekkorúak. Ez nagyban megnehezíti az előzetes esélyjóslást és a célok meghatározását is. Mint Magó Gábor mondta, könnyen megesik, hogy az egyik évben egy adott versenyző simán érmes lesz, de a következő évben pedig nem éri el azt a szintet, igaz ez fordítva is így van. „A sportágnak ez a sajátossága, ehhez alkalmazkodni kell, ezzel mindenki tisztában van és így is készül.” – szögezte le Magó Gábor.

Az ifjúsági- és felnőttkorú versenyzők december 14-17. között a cikluszáró győri Scitec Kupán, a serdülő és gyermek korosztályúak pedig még a kötelező felmérő versenyen, a Pest megyei csapatbajnoksággal egybekötött Jövő Bajnokai viadalon, Százhalombattán, illetve decemberben ismét a BVSC-nél állnak rajtkőre.

Forrás: erdmost.hu, 2016 NOVEMBER 27. 10:06