21 jún 2015
június 21, 2015

„És akkor Kriszti segít”

0 Hozzászólás

Kezdetben utált úszni Egerszegi Krisztina unokaöccse, Tekauer Márk, az eredmények hatására azonban megszerette a sportágat. Nagyon megviselte, hogy két éve nem indulhatott az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, az idén viszont alkotna Bakuban, az Európa Játékon.

reb „Baj lenne, ha nem volna a csoportban” – mondja a 16 éves Tekauer Márkról edzője, Selmeci Attila. Az Érdi Úszó Sport Kft. versenyzője ugyanis hihetetlenül szorgalmas, és rendkívül céltudatos – olyan úszó, aki képes még jobb teljesítményre ösztönözni a társait.

A fiatal sportoló jelenleg Bakuban tempózik, igaz, egyelőre még az edzéseken, hiszen csak kedden kezdődnek meg a korosztályos kontinensviadalnak is beillő Európa Játékok úszóversenyei. Mester és tanítvány egyetért abban, hogy Márk 200 méter pillangón pályázik a legnagyobb eséllyel a jó szereplésre, a műfaj 50 és a 100 m-es futama inkább bemelegítés és gyakorlás a számára.

tekauer_mark

„Egy évvel fiatalabb a korosztályánál, éppen ezért nem is akarok különösebb terhet pakolni rá – mondja az 1998-as születésű úszóról Selmeci. – Akkor lennék teljesen elégedett, ha sikerülne egyéni csúcsot javítania, aztán meglátjuk, hogy az mire lesz elég. Európa legjobb versenyzői szinte kivétel nélkül vízbe szállnak Azerbajdzsánban, a döntőbe jutás is szép siker lenne kétszáz méteren.”

Ám nemcsak az ellenfelekkel kell megküzdenie az ígéretes úszónak, hanem önmagával is. Edzője egyetlen gyengeségeként azt nevezte meg, hogy téthelyzetben Márknak nem mindig sikerül kihoznia magából a maximumot. Túlságosan is jól akar teljesíteni, ezért néha elizgulja a feladatot.

„Az elmúlt egy évben rengeteget fejlődtem, sportpszichológus is segített – veszi át a szót Tekauer. – Régen jóval görcsösebb voltam, de most már sokkal lazábban és könnyebben kezelem a versenyhelyzeteket. Nem mások hibáztak, azt hiszen, én vártam el túl sokat magamtól.”

Ahogyan mondja, lelkileg nagyon megviselte, hogy két esztendővel ezelőtt nem sikerült kivívnia az indulás jogát az Utrechtben rendezett Európa Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Hosszú ideig tartott, amíg kilábalt az akkori sokkból, tavaly viszont már nyerni tudott a hazai serdülőbajnokságon,  a 200 méter pillangó mezőnyében.

A bakui játékokra ugyan nem úszta meg a szintet – akárcsak a csapat nagy része –, ettől függetlenül szeretné élvezni élete első nemzetközi világversenyét. Ebben a szellemben engedte őt az útra nagynénje, az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina is (Márk anyukája Egerszegi Klára, a klasszis nővére, aki a kicsikkel foglalkozik az érdi klubban – A szerk.).

„Kiskoromban azért tanítottak meg úszni, hogy ne legyen gondom a vízben – idézi fel a kezdeteket Márk. – Az elején nagyon utáltam, de aztán egészen hamar versenyt nyertem, talán békabajnokságot, és akkor megszerettem a sportágat. Gyakran mondják az úszókra, hogy bolondok, amiért végtelenül róják a hosszokat, és én sem állítom az ellenkezőjét. Mégis, lesz eredménye annak, ha szorgalmasan edzek, győzni pedig nagyon szeretek. Holtpontok persze vannak, de akkor számíthatok a családomra, az anyukámra. És persze Kriszti mindig tud olyasmit mondani, amellyel segít.”

– See more at: http://www.utanpotlassport.hu/2015/06/20/es-akkor-kriszti-segit/#sthash.BN8FT6RM.dpuf