15 júl 2017
július 15, 2017

Vb-lázban az „érdi Phelps”

0 Hozzászólás

DEBRE20170422043_focuspoint_926x504A világ legjobb úszójához hasonlítják a 17 éves Milák Kristófot. Bármit elérhet 100 pillangón.

Küszöbön az őrségváltás a magyar pillangóúszásban: az olimpiai ezüstérmes Cseh Lászlót 200 méteren a riói olimpia döntőjében Kenderesi Tamás utasította maga mögé, 100-on pedig az idén áprilisi debreceni felnőtt országos bajnokságon oktatta a mindössze 17 esztendős érdi Milák Kristóf (zavarában bocsánatot is kért az ország „Lacikájától”), akinek ráadásul bár nem is ez a fő száma, időeredményével beverekedte magát a budapesti úszó-világbajnokság magyar válogatottjába. Az ifjú versenyző űrúszására utalva mondta lapunknak Sós Csaba szövetségi kapitány, hogy vannak olyan számok, amelyekben nagyobb a tülekedés a magyar mezőnyben, mint világszinten. A 100 és a 200 m pillangó ilyen.

Milák mintha nem is állna le: alig két héttel ezelőtt több számban – és nemben – is rajthoz állt a netánjai junior-Európa-bajnokságon, ahol ezúttal fő versenyszámában, 200 pillangón körülbelül két teljes másodpercet vert a korosztályos világcsúcsra, így nyert aranyérmet. Időeredménye „mellesleg” a második helyig repítette a felnőttvilágranglistán!

A szakmát Milák stílusa leginkább Michael Phelpsére emlékezteti, elnyújtott, hosszú tempókkal halad, és ha légzéstechnikáján tovább javít, sok örömünket leljük benne a következő évtizedben. A még iskolás srácot épp egy doppingvizsgálatról kijőve kérdeztük, megszokta-e már a „motozást”.

– Semmiség volt, a budapesti vb miatt volt rá szükség tudomásom szerint. Az ifjúsági Európa-bajnokság kapcsán is vizsgáltak, mert az egyik váltóval európai juniorcsúcsot úsztunk, és a világrekord miatt is mennem kellett.

Az önkritikus, de azért láthatóan önbizalommal teli „kölyök” úgy érzi, az idei évre nagyon jó formába került, és arra készül, hogy ezt edzője, Selmeci Attila segítségével fenntartsa. Hogy 100-on „kell” úsznia a vb-n, szerencsétlenségnek tartja, ráadásul az izraeli versenyen is a számhalmozásnak esett áldozatul a 100 pillangó, amelyen paraszthajszállal maradt csak le az aranyról.

Hogy mit várhatunk tőle a felnőtt-világbajnokságon 100-on, arról az e számban 8. legjobb idei eredménnyel rendelkező úszóként azt mondja, döntőbe szeretne kerülni, és 51,50 másodpercen belül teljesítene, amihez mindenképp kell, hogy erős vetélytársai legyenek, szerinte ugyanis az óriási 200-as ifivilágcsúcs is lehetett volna jobb, ha vannak a medencében igazi versenytársak. De nem voltak.

A sikerben azt szereti a legjobban, hogy rengetegen gratulálnak neki, nemcsak a barátai vagy a szülei, hanem versenytársai is.

Noha a magyar úszók sorra adnak hangot megdöbbenésüknek, hogy milyen nagy a Duna Aréna, erre ő nem készül különösebben, a hajrában is Érden, illetve Egerben készül, és pszichológus segítségét sem veszi igénybe, a rá váró nyomás ellenére sem.

– Amikor először voltam ott a Budapest Openen, nekem is fura volt a hihetetlenül nagy lelátó, de szerintem ezt fogom tudni kezelni, nem szoktam foglalkozni ilyenekkel. Régebben volt, hogy elizgultam egy-egy versenyt. Természetesen fel leszek dobódva, de figyelnem kell arra, hogy ki se ússzam magam az előfutamban, de mégis odategyem annyira, hogy tovább tudjak jutni – mereng Milák Kristóf, aki jelenleg kilencvenszázalékos formában érzi magát. A végére a csattanó: Milák Kristófnak nem a felnőtt-vb az idei fő versenye, hanem az azt követő ifjúsági világbajnokság Indianapolisban. Az őrségváltás előtt – úgy látszik – le kell úszni a kötelező köröket.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.07.10.

Forrás: mno.hu, 2017. július 14., péntek 17:27.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI