IMG_6076-830x571Vasárnap este 20 óra 30 perckor Érdre érkezett az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) lángja, amit tizenheten – sportolók, illetve az Ifjúsági Önkormányzat tagjai – vittek váltófutásban a város főterétől az ÉRD Arénáig. A lángot T. Mészáros András polgármester vette át az olimpiai szervezőbizottság egyik tagjától, és adta át az első futónak, Simó Károly alpolgármesternek. A befutó az a Tátrai Nikolett volt, aki a Rába-parti fesztiválon egyedüli érdiként vesz majd részt.

A Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált először rendezik meg Magyarországon, július 23-29. között. A győri rendezvényre ötven országból 2500 sportoló érkezik: a 14-18 év közötti fiatalok tíz sportágban – úszás, atlétika, torna, kerékpár, kajak-kenu, judo, tenisz, kézilabda, kosárlabda, röplabda – mérik majd össze tudásukat.

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) a felnőtt ötkarikás játékok előcsarnokának számít, hiszen a fiatal versenyzők sokkal hamarabb átérezhetik az olimpia szellemét.

Az olimpiai láng május 24-én érkezett Győrbe, és azóta mintegy negyven helyszínre eljutott. Vasárnap este Érdre gördült be az EYOF autója, benne az olimpia kabalafigurája és a szervezőbizottság tagja, Tibold Petra, aki a lángot T. Mészáros András polgármesternek adta át.

A városvezető köszöntötte a résztvevőket, és örömét fejezte ki, hogy a láng Érdre is eljutott. Mint mondta, fontos, hogy minél több fiatal érezze magáénak ezt a várost, valamint az olimpiai mozgalmat.

Az első futó Simó Károly alpolgármester, amatőr hosszútávfutó volt, aki úgy látja: városunkban egyre elevenebb a sportélet, sokan futnak, kerékpároznak a szabadidejükben. Mint mondta, a városi fejlesztéseknek köszönhetően az Ercsi úti sportlétesítménynél és a papi földekre tervezett szabadidőközpontnál is futhatnak, sportolhatnak majd az érdiek.

A lángot tizenheten vitték váltófutásban, Érd központját, illetve Ófalut bejárva az Érd Arénáig. Köztük Tátrai Nikolett, a Delta RSE Érd strandröplabdázója, aki a Rába-parti fesztiválon egyedüli érdiként vesz részt a korosztályos válogatott tagjaként.
– Nem futottam túl sokat, de nagyon jó volt. Élveztem. Mindenki engem nézett. Nagyon nagy megtiszteltetés volt a lánggal futni, örülök, hogy engem választottak befutónak – nyilatkozta.

A fiatal sportolók palettája azonban nem ért véget utánuk, hiszen az ÉRD női kézilabda csapatának négy saját nevelésű játékosa, Győri Barbara, Takács Kitti, Bernát Dorina és Szabó Laura is futott.
– Leszakadt a kezem… Nem, amúgy jó volt, kicsit rövidebb táv volt, mint amire számítottam, meg mint amit mondtak, mert visszaküldtek a Velencei út elejére, de jó volt. Kicsit elfáradtam, de bírni kell ezt a távot – mondta Szabó Laura.

De nem csak fiatalok, hanem tapasztalt, az olimpiai faluba már-már hazajáró sportolók is futottak a lánggal, úgy mint Dani Gyöngyi, aki már a 2000-es sydney-i paralimpián is részt vett a kerekesszékes vívókkal.
–  Kívánom a fiataloknak, hogy eljussanak egyszer a nagy olimpiára is, ez a rendezvény legyen számukra annak az előcsarnoka – mondta az UTE kiváló vívója.

A labdarúgók is képviselték magukat, az Érdi VSE ezüstérmes csapatából a kapitány, Kertész Ferenc vállalt be néhányszáz métert.
– Örülök, hogy részese lehettem egy ilyen csodálatos rendezvénynek, amivel Érd Megyei Jogú Város hírnevét tudtuk egy kicsit öregbíteni. Remélem, hogy hasonló események lesznek itt Érden, valamint örülök, hogy az Érdi VSE-t is képviselhettem. – mondta Kertész Ferenc.

Az Érdi Ifjúsági Önkormányzat több tagja is futott a lánggal. Mint Urbán Jonatán diákpolgármester hangsúlyozta: nagyon fontosnak tartották, hogy támogassák a kezdeményezést. A fiatalember maga is sportol, évek óta vív, és mint mondta, nagyon büszke rá, hogy vihette az EYOF lángját.

Mint megtudtuk tőle, az Ifjúsági Önkormányzat támogatni kívánja a diákok sportolási lehetőségeit: az általános iskoláknak sportszereket vásárolnak, amelyeket várhatóan kora ősszel adnak majd át.

Az érdi lángfutók:

A futók közt volt Simó Károly alpolgármester, Dani Gyöngyi és Krajnyák Zsuzsa paralimpikonok, az ÉRD kézilabdás hölgyei: Bernát Dorina, Győri Barbara, Szabó Laura és Takács Kitti, valamint Kertész Ferenc, az Érdi VSE labdarúgója, Milák Kristóf Európa-bajnok úszó, Barócsai Petra ifjúsági Európa-bajnoki ezüstérmes úszó, Tátrai Nikolett ifjúsági olimpikon röplabdázó, Urbán Jonatán diák-polgármester, Fodor Enikő diák-alpolgármester, Erdélyi Áron és Gregor Alexandra volt diák-alpolgármesterek, Pató Patrícia diákképviselő és Tombor Márton, az érdi polgármesteri kabinet tagja.

IMG_6061IMG_5992IMG_5974IMG_6068

IMG_6076IMG_6086IMG_6137IMG_6142

IMG_6161IMG_6165IMG_6177IMG_6179

Fotó_ Boros Sándor

Forrás: www.erdmost.hu 2017.06.19.