28 okt 2016
október 28, 2016

SOSEM ÁLLTAK MÉG ILYEN JÓL!

0 Hozzászólás

Azt azért lehetett sejteni, hogy az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft. remek eredményei után folyamatosan lépdel előre a hazai klubok ranglistáján, ám az egyesület az országos listán jelenleg a negyedik (!) helyen áll. Mindezt úgy érte el, hogy tavaly a huszadikról lépett előre a hetedikre, de ezt még fokozza, hogy szeptemberig nem volt felnőtt versenyzőjük.

Sosem álltak még ilyen jól!
Az érdiek hat fővel (Barócsai Petra, Joó Sára, Jánosi Kristóf, Kovács Benedek, Sós Dániel és Vigassy Bálint) vesznek részt a jövő szerdától szombatig a százhalombattai sportuszodában rendezett rövidpályás úszó országos bajnokságon. Az érdi csapatból egészségügyi okok miatt hiányzik Milák Kristóf.

A rövidpályás országos bajnokságon tizennyolc számban lehet indulni. Gyorson: 50, 100, 200, 400, 800 és 1500 méteren, pillangón, mellen és háton 50, 100 és 200 méteren, illetve vegyesen 100, 200 és 400 méteren. Az előfutamok szerdától péntekig reggel 9.30-kor kezdődnek, szombaton pedig 9.00-kor, a középdöntők és a döntők az első három napon 17 órakor, a záró versenynapon pedig 15 órakor kezdődnek.

„Elég vegyes a kép, hiszen minden versenyzőnk minden nap legalább két számban úszik. Remélem, hogy így minden nap érdekeltek leszünk a döntőkben is.” – fogalmazott Selmeci Attila, az érdiek mesteredzője.

„Felemás képet mutat az országos bajnokság, hiszen ilyen korán még nem rendezték meg. A versenyzők a nyári ciklus után kaptak egy hosszabb pihenőt, jelen pillanatban pedig a felkészülés nyolcadik heténél járunk. Olyan komolyan nem készülünk erre a versenyre, azt mondhatnám, hogy ez közbülső állomás. A decemberi versenyek fontosabbak lesznek. Megnézzük, hogy hol tartunk, de össze lehet hasonlítani a mostani eredményeket a tavalyiakkal.” – mondta az érdi úszók edzője.

Az érdiek legutóbb, ugyanebben a medencében vettek részt a Matrica Kupán , ahol halmozták az érmeket, szám szerint 48-at (!) gyűjtöttek.

„Azért is volt jó az a verseny, mert rávilágít, mi az, amire jobban oda kell figyelni. Vegyes kép alakult ki a verseny után, de biztos vagyok benne, hogy ez már jobban fog sikerülni és mindenki önmagához képest előre tud lépni.” – kötötte össze a két versenyt a mesteredző.

„Joó Sárával kapcsolatban nagyon bizakodó vagyok, mert jó versenyző, jól beilleszkedett és jól érzi magát a csapatban. Azt várom, hogy a rövid számokban, ötvenen és százon gyorson és pillangón ott legyen a döntőben. Sós Danitól a döntőbe jutást várom a vegyes számokban. Kovács Benedekben nagyon bízunk, aki ötven, száz és kétszáz méteres hátúszószámokban szokott jeleskedni, de neki effektív nem jelent előnyt a rövidpálya, hiszen egy kifejezetten vékony versenyzőről van szó. Ettől függetlenül nagyon sokat fejlődött a nyáron, bízom benne, hogy ott lesz a döntőben és értékes pontokat fog szerezni az egyesületnek. Barócsai Petrától is döntőt várunk, aki az ifi-Eb-n szintén nagyon jól teljesített. Volt egy hét, amikor kiesett, de úgy érzem, hogy ezt be tudta pótolni és ott lesz négyszáz gyorson, száz és kétszáz pillangón a legjobbak között. És akkor ott vannak még a váltóink. A mixváltó, ahol én nagyon bízom benne, hogy itt is döntőzni tudunk a négyszer ötvenes vegyes és gyorsmixben is. Ez egy jó mérce lesz, hogy hol is tartunk.” – mondta Selmeci Attila.

Az elvárások, remények után a mesteredző elmondta, hogy a klub a jelenlegi pontverseny állása alapján a negyedik helyen áll, azaz soha ilyen jól még nem állt az egyesület. A ranglistát viszont a rövidpályás országos bajnokság után zárják le, azt követően már nem lesznek pontszerző versenyek. A ranglista viszont érinti a támogatást is, hiszen a Magyar Úszó Szövetség ezáltal kap visszacsatolást a műhelyekben folyó szakmai munkáról és ezáltal szabja meg a kluboknak járó támogatások összegét.

Az érdiek a jövő szombaton véget érő rövidpályás országos bajnokság után egy nappal Hódmezővásárhelyre indulnak egy kéthetes edzőtáborba, azt követően derül ki, hogy Hargitay András szövetségi kapitány kit jelölt a decemberi, kanadai rövidpályás világbajnokságra, hiszen korábban szó volt róla, hogy a kapitány több fiatal versenyzőnek is bizalmat szavaz. „Elképzelhető, hogy a két ifjúsági Európa-bajnokunk fog menni (Milák Kristóf és Barócsai Petra – a szerk.), attól függ, hogy Kristóf egészségi állapota milyen lesz. Akik pedig itthon maradnak, azoknak a fő verseny Győrben, négynapos nemzetközi verseny lesz, amivel zárjuk az őszi ciklust.”

De azért már fél szemmel az érdiek is a következő idényre készülnek.

„Úszásban a felkészülés három nagy ciklusból áll, az első alapozó jellegű, karácsonyig fokozatosan emeljük a terhelést, karácsonykor egy pár nap pihenőt kapnak a gyerekek, de utána azonnal visszatérünk a vízbe. A fő verseny jövőre, áprilisban lesz, arra lesznek kihegyezve a versenyzőink, hiszen az egy kiválogató verseny lesz a budapesti világbajnokságra.” – jegyezte meg az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft. mesteredzője.

Az egyesület viszont nem áll könnyű feladat előtt, hiszen az úszásban a korosztályok mindig az adott évre vonatkoznak, tehát az 1998-ban született versenyző idén hiába töltötte be 18. életévét, egészen december 31-ig ifjúsági korúnak minősül, viszont január elsejével már felnőttnek, azaz a korosztályos viadalokon nem indulhat.

Selmeci Attila megosztotta lapunkkal, hogy a szövetség létrehozott egy U22-es kategóriát, melyre azért van szükség, hogy az ifiből kiöregedő sportolók beleszokjanak a felnőtt mezőnybe és felvegyék annak ritmusát. Ilyen például Érdről Sós Dániel és Kovács Benedek, akik jövőre a felnőtt mezőnnyel fognak versenyezni, viszont a szakvezetés külön figyel az U22-esekre, akiknek a későbbiekben különböző edzőtáborokat is tartanak.

Forrás: www.erdmost.hu, 2016.10.28.