170721_selmeci_olimpa_huNetanya után három héttel, az egri edzőtábor utolsó előtti napjának reggeli edzése után beszélgettünk Selmeci Attilával, az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft. mesteredzőjével a budapesti vizes-világbajnokság úszóversenyeiről, ahol Milák Kristóf és Joó Sára biztosan rajtkőre áll, míg Barócsai Petra esélyei egyre csak nőnek. Az érdi úszók szombaton érkeznek haza, majd egy nap után be is költöznek a budapesti vb-szállásra. Az esemény után nem állnak le, Barócsai még auguszus elején Szlovéniában is versenyez, majd indulnak az Egyesült Államokban rendezett ifi-világbajnokságra.

0511_uszas-300x300Alighogy hazajöttek Netanyából, az ifjúsági-Európa-bajnokságról, néhány nap után tovább is álltak. Július 6. óta Egerben edzőtáboroztak Milák Kristóffal és Barócsai Petrával. Hogy vannak?

– A végére eléggé elfáradtak a gyerekek, csütörtökön már nehezebben ment, úgyhogy péntek reggel könnyítenem kellett. Azt tudni kell, ahogy hazajöttünk az ifjúsági-Európa-bajnokságról, rögtön folytattuk a munkát. Egy ilyen jól sikeredett verseny után elég nehéz visszaállni a mindennapos munkába, de jól megoldották a feladatot. Péntek délután, illetve szombat délelőtt még megnyomjuk, aztán megyünk haza. A világbajnokság Kristóf számára jövő pénteken kezdődik, addig pihenni fog. Petra pedig félig-meddig készen áll arra, hogy ha esetleg a váltóban kell úsznia. Ha nem, akkor folytatja ő is a munkát, ez viszont csak a váltó előtt egy-két nappal derül ki (július 27-én lesz a 4×200 méteres női gyorsváltó előfutama – a szerk.). Bízom benne, hogy tisztességesen helyt fognak állni, de nem szabad elfelejteni, hogy mindkettejüknek az indianapolisi ifjúsági-világbajnokság lesz a fő versenyük augusztusban.

Barócsai Petra azért vesz részt ebben az edzőtáborban, mert már az ifi-vb-re készül, vagy azért, mert benne volt a pakliban, hogy esetleg szükség van rá a váltóban?

– Inkább az előbbi. Az indianapolisi versenyre készülve ez az edzőtábor egy fontos rész volt, hiszen ilyenkor igazán jól dolgozni csak ötven méteres medencében lehet. Egerben minden lehetőség adva van, a gyerekek a két edzés között tudnak pihenni. Valóban úgy volt, hogy az ifi-világbajnokságra készülve jött le a két versenyző, miközben a szövetségi kapitány úr, Sós Csaba jelezte, elképzelhető, hogy Petrának délelőtt kellene úsznia a 4×200-as gyorsváltóban, amennyiben Kapás Boglárkát pihentetni kívánják. Meg kell várnunk a verseny előtti napot és utána válik ez véglegessé. Mi igyekszünk úgy figyelni Petrára, hogy ha megkapja ezt a megtisztelő felkérést, akkor ne fáradtan ússzon, hanem ott is helyt tudjon állni.

Milák Kristóf egyéniben 100 méter pillangón indul. Emellett melyik váltót tudja vállalni? És szándékosan így kérdezem, mert eredményei alapján akár a gyorsváltókban, akár a vegyesekben is ott lehet mind a férfiaknál, mind a mix váltóban. 200 gyorson övé a harmadik legjobb idő, 100 és 200 pillangón pedig ő az idei legjobb. A váltó összeállítása pedig a sportolók terhelésétől és formájától függ.

– A vb előtt abban maradtunk, hogy a 4×200-as gyorsváltóban számítanának Kristófra, de azt tudni kell, hogy ez akkor lesz, amikor a 100 méteres pillangóúszás előfutama és középdöntője. Emiatt délelőtt egészen biztos, hogy Kristóf nem fog úszni a váltóban, tekintettel arra, hogy ha reggel továbbmegy az előfutamból, akkor a középdöntő miatt pihentetni kell. Délután, amennyiben a váltó bekerül a döntőbe, akkor Kristóf fog úszni. Mivel a váltó döntője a 100 m pillangó középfutama után van, így ott már nyugodtan tudna úszni.

A vegyesváltókban mennyire lehet rá számítani?

– Mind a mix, mind a férfi vegyesváltót megnéztem. Cseh László van beírva pillangóra, hiszen neki jobb ideje van 100-on (tavalyról – a szerk.), úgyhogy őt írták be első emberként, de ha valakinek esetleg nem olyan a formája, hogy cserélni kell, akkor biztos vagyok benne, hogy szövetségi kapitány jelezni fogja. Egyelőre Kristóf csak a 4×200-as gyorsváltóba van nevezve.

100 méter pillangón mire lehet elég neki a 0:51,49, ami az idei világranglistán kilencedik idő, a hazain pedig a legjobb.

– Ez egy fantasztikus eredmény volt. Itt két kérdés van. Az egyik, meg tudjuk-e ismételni három és fél héttel az ifi-Eb után. Ezért volt nagy kérdés, hogy ha nem folytattuk volna a munkát, akkor az ifi-vb előtt elfogyott volna a felkészültsége, állóképessége. Kockáztatunk és belekaptunk egy nagy munkába. Most visszaveszünk és bízom abban, hogy újra jó formába fog kerülni. A másik kérdés, hogy teljesen más, amikor egy ifjúsági-Európa-bajnokságon a négyes vagy ötös rajtkőről kell indulni, mert tudom, hogy én vagyok az egyik legjobb, és más, amikor egy felnőtt világbajnokságon nyolc világklasszis között kell a szélső pályán úszni. Ez mind egy új kihívás. Kristófnak ez lesz az első felnőtt világversenye. Amikor tizenháromezer néző előtt kell úszni, akkor az egy borzasztóan nagy nyomás is egyben. De hogy ez mire lesz elegendő? Kilencedik a világranglistán, lesznek, akik esetleg jobbat úsznak, mint korábban, de lesznek, akik gyengébbet. Ehhez kis szerencsére is szükség van. Ha minden összejön, akkor nem elképzelhetetlen, hogy döntőbe kerüljünk. De akkor sem leszünk csalódottak, ha csak a középdöntőig jutunk, hiszen nagy szükség van arra, hogy szokja ezt a légkört és a világ legjobbjaival ússzon. Az idő neki dolgozik. Ahhoz, hogy nagyot tudjunk alkotni a 2020-as tokiói olimpián, ilyen nagy világversenyekre szükség van, hogy majd kellő tapasztalattal tudjon ott is úszni.

Kristóf, Joó Sári és Petra is elég magabiztos alkat, nem olyanok, akikre nagy nyomásként hat a több mint tízezres magyar szurkolótábor, hanem inkább doppingként. Ez segíthet Kristóf esetében a döntő, Sári esetében a középdöntő elérésében?

– Ha a három versenyzőt nézem, akkor Kristófnak van a legnagyobb esélye arra, hogy döntőt vagy középdöntőt ússzon, már csak a világranglistán elfoglalt helyezések miatt is. Petra egyéniben nem indul, de a váltóban biztosan jól fognak tudni szerepelni. Ilyen szempontból Sárinak van a legnehezebb dolga, mert nincs a legjobb tizenhatban a világon. De megpróbáljuk tőle azt kérni, hogy délelőtt ússzon egy egyéni csúcsot, amivel tisztességesen helyt állna. Azzal, hogy ő csapatba került már egy nagy álma vált valóra. De nekünk is nagy megtiszteltetés, hogy az érdi úszócsapatból (esetleg) három versenyző is képviselheti Magyarország színeit ezen a rendezvényen.

Sárinál azért egy kis szerencse is kell, nem? Hiszen egy nagyon rövid távról (50 m hát) beszélünk, ahol egy rontást nem lehet kijavítani, viszont szerencsével nagy meglepetést is lehet okozni. Például Kristóf esetében már százon többet lehet korrigálni.

– Nála a középdöntőbe jutáshoz nagy javulás lenne. Nem azt mondom, hogy elképzelhetetlen, de a realitás talaján maradva az az elvárás, hogy a legjobbja körül tudjon úszni. De neki erre csak délelőtt lesz lehetősége, aztán ha úgy alakul, akkor a középdöntőben. Igyekszünk realisták lenni, mert nem akarunk túl nagy terhet róni a versenyzőkre, mert épp elég nagy feszültség alatt vannak így is.

Dr. Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya a váltók összeállításáról a vizes-világbajnokság úszószámainak idején dönt, így a formától és a sportolók terheltségétől függően változtathat a kvartetteken.

A 4×200 méteres női gyorsváltó előfutamait és döntőjét július 27-én, csütörtökön rendezik. Joó Sára július 26-án, reggel 9.30-tól versenyez az 50 m hát előfutamában. A szám elődöntőjét aznap délután 17.30-tól rendezik, míg a fináléra egy nappal később kerül sor. Milák Kristóf 100 m pillangón július 28-án délelőtt fél tízkor áll rajtkőre, melynek középdöntőit aznap délután tartják, míg a finálét egy nappal később, a délutáni programban rendezik.

 

Forrás: erdmost.hu, 2017.07.21.