22 júl 2017
július 22, 2017

Jöhet a második állomás

0 Hozzászólás

Mezei Sándor  Öt ifjúsági korú úszó áll rajtkőre a budapesti felnőtt-világbajnokságon, ők a három világversenyből álló, komoly terhelést jelentő sorozat közepén járnak. Az ifjúsági Eb-t már megjárt fiatalok ezt követőn az augusztusban kezdődő ifjúsági világbajnokságon is részt vesznek Indianapolisban.

„Ritka helyzet állt elő a magyar úszósportban. Az ifjúsági versenyzőknek három versenyen kell helytállni másfél hónapon belül, a budapesti felnőttvébé lesz a második állomás” – mondja Sós Csaba szövetségi kapitány, aki a fiatalokkal szembeni várakozásait is megosztja olvasóinkkal.

MILAK Kristof HUN 200m Butterfly Men Final Gold Medal and New World Junior Record LEN 44th European Junior Swimming Championships Netanya, Israel  Day03 30-06-2017 Photo Andrea Masini/Deepbluemedia/Insidefoto

A 17 éves Milák Kristóf 51,79-es idejével jelenleg a világranglista 9. helyét foglalja el 200 pillében. Az érdi versenyző gyengébb számában 100 méter pillangón áll rajthoz Budapesten. Sprintszámról van szó, ennek megfelelően nagyon szoros a mezőny, valószínűleg nüanszok döntenek a helyezésekről.

„Kristóf nagyon tehetséges versenyző, minden esélye megvan, hogy a későbbiekben a magyar úszósport meghatározó alakja legyen. A világbajnokságon joggal remélhetjük tőle, hogy középdöntőt, esetleg döntőt ússzon.”

A Kőbánya SC kiválósága, Késely Ajna három versenyszámban is indulhat Budapesten, azonban alaposan feladták neki a leckét. A három számban – 400, 800 és 1500 gyorson – egyaránt csak döntőket rendeznek. A 16 éves úszó 400 gyorson a kilencedik, 1500 gyorson pedig a nyolcadik idővel rendelkezik a világranglistán.

„Ajna már a riói olimpián is versenyzett. Az értékes tapasztalattal felfegyverkezve neki is jó esélye van a döntőbe kerülésre.”

2.kép

Németh Nándor áprilisban robbant be a köztudatba, amikor a debreceni országos bajnokságon mindenkit maga mögé utasított 100 méter gyorson. A világbajnokságon azonban csak a váltók tagjaként számít rá a kapitány.

„Erős váltó állt össze a vb-re. Nándi biztosan a legjobb formáját nyújtja, amellyel hozzá tudja segíteni a magyar csapatot a délutáni döntőhöz.”

A bajai Kalmár Ákos már a hódmezővásárhelyi ob-n is jelezte, hogy kiváló formában van. Az izraeli Eb-n úszott idejével pedig kiérdemelte, hogy a budapesti felnőtt-világbajnokságon is megmutathassa magát 400 és 1500 méter gyorson. A világranglista alapján az első 50-ben szerepel, hatalmas bravúr lenne, ha sikerülne döntőt úsznia.

„Ákostól azt kértem, hogy élvezze a verseny, semmilyen komoly elvárás nincs vele szemben.”

Gyurinovics Fanni élete egyik nagy lehetősége előtt áll. Világbajnoki „B” szintjével és Verrasztó Evelyn visszalépésével megkapta az esélyt, hogy hazai közönség előtt versenyezhessen. A versenyszámban, 100 méter gyorson nagyon sűrű a mezőny és néhány tized is komoly különbséget jelent. Az MTK 16 éves úszója már azért is büszke lehet magára, hogy sikerült kvalifikálnia a budapesti vb-re.

„Fanninak, akárcsak Ákosnak, inkább a tapasztalatszerzésről és az örömúszásról kell, hogy szóljon a világbajnokság. Kettejüktől az augusztusi ifjúsági vébén várhatunk komolyabb eredményeket.”

Az úszók vasárnap ugranak először medencébe a világbajnokságon, és minden versenyszámban lesz magyar induló.

Forrás: utanpotlassport.hu, 2017.07.22.