2400_uszas_kep-830x622Az utolsó lehetőség volt a júliusi, budapesti világbajnokságra való indulási jog megszerzésére a vébének otthont adó Duna Arénában rendezett Budapest Bajnokság. Az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft. versenyzői összesen hét érmet hoztak, valamint a Dunaharaszti MTK-t erősítő Tekauer Márk is két érmet szerzett.

Barócsai Petra az ifjúsági országos bajnokság után úgy döntött, inkább pihen és készül az izraeli ifi-Európa-bajnokságra, míg Milák Kristóf a négynapos versenyen csupán egy nap állt rajtkőre, így az érdiek „megcsappant” csapattal vágtak neki a Budapest Bajnokságnak. A megmérettetésen ugyan még lehetett szerezni az indulási jogot, ám a debreceni viadal után Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitánya már megnevezte a keretet, így az ott remeklők védettséget élveztek a kvóta nélküliekhez képest. Tehát, azok a helyek voltak kiadók, ahol még nem tudták megúszni az A-szintet, vagy volt még kvóta. Mint ismert, a debreceni felnőtt ob-n Milák 100 pillén győzött, így ő már kvalifikálta magát a felnőtt világbajnokságra.

A versenyen Kovács Benedek rögtön a második napon ezüstérmes lett 50 háton, míg a Dunaharasztit erősítő Tekauer Márk 100 pillén második helyen végzett. 100 gyorson Joó Sára győzött, valamint 200 pillén már Milák Kristóf is indult. Mit indult?! Ha már ott volt, második lett Cseh László mögött és Tekauer Márk előtt! 200 vegyesen némi meglepetésre Joó Sára nyert, aki inkább a rövid számokban volt eddig eredményes, jobbára az ötvenes távokon és a 100 gyorson szokott indulni. Jánosi Kristófnak is jutott egy bronzérem, hiszen 100 gyorson harmadikként érte a falat. Kovács Benedek pedig hozta a szokásost, Balog Gábort ezúttal sem tudta megszorongatni, s másodikként ért célba 100 háton.

A nagy kérdés az 50 m hát volt a nőknél, mivel itt Joó Sárának van egy „fél kvótája”, amiről majd Hosszú Katinka dönt. Ha a világklasszis nem vállalja a számot – amelyre csak a nevezési határidő beadása előtti napokban, július elején derül fény – akkor Joó Sára a résztvevő. Ez már biztos. Mert annyi kérdőjel ezzel kapcsolatban volt még, hogy az egri Burián Katalin tud-e javítani, esetleg beelőzi-e Joót, de a szeptemberben az FTC-ből Érdre igazoló Joó több mint két tizeddel verte Buriánt, s eldőlt, hogyha Hosszú nem indul 50 háton, akkor az érdiek közül Milák mellett Joó is ott lesz a budapesti világbajnokságon.

Forrás:erdmost.hu, 2017.06.06.