0729_uszas_Milak_2-830x549Április 19. és 22. között Debrecenben rendezik a felnőtt úszó országos bajnokságot, mely az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft.-nek a ciklus legfontosabb versenye lesz, ám a teljes évet tekintve csak egy lépcsőfok a nyári világesemények előtt. Selmeci Attilával, az úszók mesteredzőjével beszélgettünk.

– Januárban kezdtük el a második makrociklust, az első az az őszi volt, ez április közepén a felnőtt országos bajnoksággal fejeződik be. Erre készül az egész csapat. A cél az, hogy ezen a versenyen mindenki az egyéni legjobbját próbálja megúszni, ami nem lesz egyszerű, mert versenyzőink nagy része még ifi korosztályú – tekintett vissza, s már előre az érdi úszók mesteredzője, Selmeci Attila.

– Az utolsó versenyünk múlt hét végén, Besztercebányán volt, úgy érzem, jól sikeredett. Ez volt az utolsó tesztverseny az országos bajnokság előtt. Természetesen úgy versenyeztünk, hogy nem pihentünk rá. Ezt a hetet még megnyomjuk, de hamarosan elkezdődik az úgy nevezett formába hozás, a versenyre való végső, közvetlen felkészülés, ami két és fél hetet vesz igénybe. Fokozatosan csökkentjük a terhelést, először a kilométert vesszük vissza, aztán az edzésszámot. Bízom benne, hogy így csúcsformában fogunk leutazni Debrecenbe – jegyezte meg az érdiek trénere.

A fő versenyeken kívüli időszak az úszóknál leginkább a szinten tartásról szól, azaz ilyenkor nem az adott versenyen elért helyezés, hanem az időeredmény az elsődleges (nyilvánvalóan a kettő függ egymástól), mégis, ilyenkor nem az egyéni rekordokhoz, hanem az aktuális állapothoz mérik az adott sportoló eredményeit. Ilyen tekintetben jól állnak az érdiek, hiszen a besztercebányai viadalon négy versenycsúcsot is úsztak. Milák Kristóf 100 méter pillangón elért eredménye magáért beszél: a fiatal tehetség a versenykiírás miatt „csak” korosztályában lett aranyérmes, pedig idejével másfél másodperccel(!) előzte meg a felnőttek első helyezettjét, Biczó Bencét.

– Ebben az időszakban, ha valaki az egyéni csúcsát meg tudja közelíteni néhány tizedre rápihenés nélkül, az joggal várhatja, hogy kipihenve még jobb eredményt ér el. Én optimista vagyok, bízom benne, hogy jó eredmények fognak születni, annak ellenére, hogy nagyon erős mezőny lesz. Ha csak a pillangóúszást nézzük, a világ első három pillangósából kettő magyar, Cseh László az olimpia előtt ranglistavezető volt, a másik pedig az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás. – mondta Selmeci Attila, utalva arra, hogy Milák Kristóf kik ellen áll rajtkőre, de a többieknek sem lesz könnyű feladatuk, pláne a lányoknak, hiszen Joó Sára és Barócsai Petra több számban is éremesélyes, de feltétlenül számolniuk kell Hosszú Katinkával is, aki gyaníthatóan az elmúlt évekhez hasonlóan ismét minden számban elindult…

Az érdiek az április 19. és 22. között rendezett debreceni országos bajnokságot követően nyáron több nagy versenyen is érdekeltek lehetnek, hiszen az izraeli Netanyában az ifjúsági-Európa-bajnokságot, Budapesten a felnőtt vizes-világbajnokságot, az Egyesült Államokbeli Indianapolisban az ifjúsági-világbajnokságot, Tajpejben az egyetemi olimpiát, az Universiadét, Győrben pedig az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált is megrendezik, ezeken akár az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft. versenyzői is részt vehetnek. Milák és Barócsai a két ifjúsági viadalon, Kovács Benedek az Universiadén, Joó Sára a budapesti vizes-világbajnokságon indulhat, ha az országos bajnokságon megússza a szintidőt.

Forrás: www.erdmost.hu, 2017 ÁPRILIS 5. 14:08