31 márc 2017
március 31, 2017

A CIKLUS UTOLSÓ VERSENYE ELŐTT

0 Hozzászólás

0729_uszas_Barocsai_1-830x587Az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft. egy viszonylag nyugalmas, ám korántsem eredménytelen ciklusban van jelenleg, hiszen január óta Székesfehérváron, Svájcban, Hódmezővásárhelyen, illetve legutóbb Besztercebányán is rajtkőre álltak. A három hónapos ciklus csúcspontja az április 19-én kezdődő debreceni felnőtt országos bajnokság. Erről kérdeztük Barócsai Petrát, Joó Sárát, Kovács Benedeket és Milák Kristófot.

Ami az országos bajnokságot illeti: furcsa a helyzete a versenynek, mert a legtöbb úszónak ez az év fő versenye, ám ha ott jól megy nekik, akkor mégsem ez lesz a legnagyobb idei rendezvény, mivel nyáron öt esemény is lesz, Budapesten vizes-világbajnokság, az izraeli Netanyában ifjúsági-Európa-bajnokság, Győrben Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, az Egyesült Államokbeli Indianapolisban ifjúsági-világbajnokság, valamint Tajpejben az egyetemi olimpia, az Universiade.

– Februárban kezdődött a versenyidőszak, Székesfehérváron kezdtünk a versenyzést, az is egész jól sikerült, de oda is edzésből érkeztünk. Aztán egy edzőtáborral folytattuk, volt Hódmezővásárhelyen két hetünk, ami sokat segített, mert nem kellett iskolába járnunk, tudtunk pihenni. Utána versenyeztünk egyet és egész jól ment. Készülünk ezerrel az ob-ra – kezdte Barócsai Petra.

– Januártól ez a fő versenyünk, itt kell megmutatnunk, hogy fejlődtünk tavaly óta, ha még nem is a legjobbjainkat ússzuk, de meg kell közelítenünk azt, mert ez alapján számít, hogy hova tudjuk kvalifikálni magunkat a nyári események közül. – tette hozzá Barócsai, aki az ifi Eb-n és ifi-vb-n is jó eséllyel részt vesz.

– Ha van egy kis holtpont, akkor általában arra gondolok, hogy mások mennyit dolgoznak vajon, és mindent megtesznek-e azért, hogy jól ússzanak. Ilyenkor az olimpia, vagy az éves fő versenyek, Eb-k, vb-k jutnak eszembe, hogy tényleg van miért dolgozni. A tavalyi ifi-Eb és az ott elért eredmények alapján egy fantasztikus érzés volt, hogy mennyien gratuláltak – reagált arra a kérdésünkre, hogy egy ilyen időszakban milyen gyakran gondol a nagy versenyekre, értve ez alatt a korosztályos versenyeket, valamint a budapesti világbajnokságot, illetve a 2020-as tokiói olimpiát.

Milák Kristóf nem akármit produkált legutóbb. A besztercebányai versenyen 100 méter pillangón végül „csak” korosztályában lett aranyérmes, pedig időeredménye alapján a felnőtt mezőnyben élen végző Biczó Bencét is másfél (!) másodperccel verte, ám a lebonyolítás, illetve a versenykiírás értelmében végül eredményét a korosztályosokhoz sorolták.

– Nagyon jó érzés, hogy a felnőtt korosztályban alig akad ellenfelem – mondta a tehetséges sportoló, aki, amikor elkezdte komolyabban az úszást, 100 pillangón volt igazán jó, ám az elmúlt időszakban 200-on hozott kiváló eredményeket, ehhez képest szerinte a száz már nem megy annyira jól neki…

– Az országos bajnokságon a dobogót szeretném megszerezni 50, 100 és 200 pillén és még gyorson is bevállalok egy-két számot – osztotta meg terveit és céljait a korosztályos Európa-bajnok.

Amikor a nyári tervekről kérdeztük Milákot, egészen furcsán kezdte, ugyanis az izraeli Eb-t és az amerikai vb-t említette, pedig van egy sokkal közelebbi helyszín is. Az érdi úszók közül jelenleg ő az egyetlen, aki rendelkezik kvalifikációs idővel a budapesti világbajnokságra, igaz, némileg peches, mert 200 pillén van meg a szintideje, ahol pedig olyan hazai riválisok vannak, mint Cseh László, Kenderesi Tamás, a már említett Biczó Bence, vagy a korábbi csapattárs, Tekauer Márk. A szabályok értelmében viszont mégis csak a korosztályos viadalokra kell leginkább figyelnie, mert egy számban egy nemzetből legfeljebb két versenyző indulhat, így a két olimpiai érmes elé vagy közé kéne beküzdenie magát.

– Mostanában nézegettem a ranglistát, ez még nem a végleges lista, bárki bármit úszhat még, de elég jól állok, viszont még szeretném lejjebb kerekíteni. 200 pillén még sokat kell edzeni, hogy meg legyen 1:56,7 alatt, százon elég jól meg tudom közelíteni a 0:52,8-at, az ötven pedig sima, itt nem aggódom, kisujjból ki kell ráznom. – bizakodott Milák.

Joó Sára szeptemberben csatlakozott az érdi úszókhoz, a Budaörsön nevelkedő, a Jövő SC-t és az FTC-t megjárt úszó szerint jól beilleszkedett a csapatba.

– A csapat nagy részét már ismertem, azt sajnálom, hogy a Dani elment tőlük (Sós Dániel december végén, január elején távozott az érdiektől és a Testnevelési Egyetem és a Vasas SC fúziójából létrejött egyesületben folytatta pályafutását, ám úgy tudjuk, nyáron az Egyesült Államokba igazol – a szerk.), mert ő volt az, aki sokszor mondta, hogy jöjjek át. Ettől függetlenül jó a csapat – fogalmazott az úszók „legidősebb” tagja, állítását pedig az eredmények is bizonyítják. „Sokkal jobban megy, mint az elmúlt évben. Még nem merek semmit kijelenteni, de szerintem jobb lesz ez az ob, mint a tavalyi.” –fejtette ki reményeit Joó Sára, aki furcsán éli meg a helyzetet, hogy ő a rangidős, mert korábban olyan együttesekben úszott, ahol ő volt a „kicsi”.

Nem csak emiatt furcsa Joó Sára helyzete, hanem amiatt is, hogy amíg a többiek a korosztályos versenyekre készülhetnek, addig neki a debreceni országos bajnokságra kell csúcsformában lennie. – Azért valamilyen szinten nekik is most kell a csúcsforma, mert nem mindegy a kvalifikációs idő, de nem zavaró ez. Az ob-n ötven gyorson, pillangón és háton indulok, száz gyors is lesz, itt a pillét és a hátat még nem tudom, mert a pillét a gyors, a hátat pedig a kétszáz gyors üti, így inkább azt fogom úszni. – mondta az ob-n való részvétele kapcsán Joó Sára, viszont amikor az esélyekről kérdeztük, akkor rögtön felvetődött Hosszú Katinka neve is.

– Mindenképp számolni kell vele, mert szerintem minden számban indulni fog. 50 háton van esély a dobogóra, sőt, ezüstre is, mert Katka után elvileg nem kéne senkinek megvernie. 100 és 200 gyorson az időre megyek, meglátom, mire lesz elég, a többit még nem tudom – fogalmazta meg céljait.

A Hátspecialista. Az elmúlt időszak, vagy talán egy-két év teljesítménye alapján Kovács Benedek talán már ott tart, hogy álmából felkelve is megnyer egy 200 hátat.

– Mindig jó érzés megnyerni a versenyt, a mezőnytől függetlenül is, mert az elmúlt versenyeken nem voltak olyan erős ellenfelek, de az előző hétvégén Bernek Péterrel jót úsztunk. Majd a felnőtt ob-n is jó lesz, mert ott lesz mindenki. Januártól kezdve jók voltak az idők is, az időszakhoz képest nem úsztam eddig ilyen jó időket. Ez egyértelműen bíztató lehet a felnőtt ob-ra. A formábahozás után egész jó idő kisülhet – kezdett bele Kovács Benedek, aki a tavalyi országos bajnokságon kétszer is a dobogó legalsó fokára állhatott.

– A mezőnyt még nem látom, de a cél a döntő, ez egyértelmű, tavaly ötvenen és százon is harmadik lettem, szóval… – mondta el saját magának felállított elvárásait a hátúszó, akinek viszont nincs egyszerű dolga, mert már felnőttkorú versenyző, de a budapesti vizes-világbajnokság szerinte egyelőre nehéz lenne neki, viszont az Universiadén való indulása is kétséges, mert idén érettségizik, így az augusztusi eseményen nem biztos, hogy részt vehet.

Az érdi úszók az áprilisi 19-én kezdődő debreceni országos bajnokságig nem mennek versenyre, azt követően viszont bőven akad teendő a nyári versenyekre.

Forrás: erdmost.hu, 2017 MÁRCIUS 31. 17:50